Plan asalnya malam ni nak dinner di Big Plate, tapi Mr D balik rumah dah pukul 9pm, jadi rasa macam tak sempat dah nak ke Big Plate. Melencong ke Section 7 Shah Alam, cari D' One Steak. Baru dua kali makan kat sini, ala-ala western food yang simple yang biasa served kat Malay restaurant. Bolehlah... not bad.. edible.
D' One Steak ni jenis open concept, maknanya sistem pengudaraannya pun datang dari angin di luar dan juga ceiling fan. Boleh duduk di bahagian luar, boleh duduk di bahagian dalam. Suasana agak bising juga lah, ye lah kan tepi jalan, and in between the restaurant dengan the next restaurant tu ada macam lorong kecil yg kereta lalu lalang. Kalau rasa-rasa nak berdating tu, di sini bukanlah tempatnya :)
Order drink, Mr D mintak pineapple juice, saya mintak barli suam. Kenapa baik hari ni tak minum ais? Sebab tekak dah merah dan batuk dah tak terkawal. Kalau tak memang tak sedar diri minum ais hari-hari. Dah sakit baru fikir nak cari alternative yang lebih baik untuk kesihatan. Sadis betul. Lupa prinsip mencegah lebih baik dari mengubati.
Kenapa ada dua gelas untuk saya, satu warna keruh satu warna jernih? Haa... itulah penangan betapa murahnya harga gula di Malaysia. Bila saya minum je barli tu, terus saya angkat tangan mintak waiter tu bawakkan air suam lagi segelas. Tahap manisnya macam nak potong kaki, dah campur setengah gelas air suam pun masih manis juga lagi. Memang lah government patut hapuskan subsidi gula :)
Ni food yang Mr D order.. lamb chop yang sampai cepat. Tapi kata Mr D :
Mr D : This is not lamb, this is sheep
Mrs D : How do you know?
Mr D : the level of fat indicates it is sheep
Mrs D : Oh.. OK
Saya tak tau betul ke tak, pandai je Mr D ni macam dia pernah kerja rumah sembelihan pulak. Maknanya yang dalam pinggan tu dah terlebih umur lah tu ye. Harga ni sepinggan RM13++, Mr D komplen kentang rebusnya kecik sgt sebesar wedges KFC sekeping.
Punyalah lama tunggu my order, orang meja sebelah yang datang kemudian pun dah dapat order mereka. Mr D dah habis makan lamb chop baru saya nampak grilled fish ni. Nasib tak menggigil kaki tangan tunggu food tak sampai-sampai.
Saya order grilled fish, mereka guna ikan dory. Served with chips, coleslaw, a slice of cucumber and tomato. Harga ni dalam RM8++ tak silap. Okeylah fish tu, tak hanyir. Tapi dory mana hanyir pun kan?
Apa lagi saya nak komplen? Oh.. tak ada salt and pepper atas meja. Mana boleh dekk... nanti macam mana nak adjust rasa kalau chef tersilap letak perasa? Haa.. lain kali letak salt and pepper atas meja eh.
So verdict nyer?
Condition kedai : 6/10 - panas sampai berpeluh-peluh. Or mungkin sebab saya memang tengah demam.
Food presentation : 5/10 - sadis.. tengoklah comot tu pinggan.
Food : 7/10 - okeylah edible, kalau bertanding dalam kategori western food murah, ada harapan lah.
Boleh datang lagi? : Boleh lah.. kalau rasa-rasa tak tau nak pergi mana nak makan.
Harga : 9/10 - Cukup puas hati
Esok-esok, ada rezeki, boleh try food lain pulak yer.
No comments:
Post a Comment